Katten markerer territoriet: hvorfor? Hvad skal man gøre?

Markering af territoriet med urin er en naturlig måde, hvorpå katte kommunikerer med hinanden. Men når katten markerer territoriet derhjemme og “lugter” dens vægge, møbler og vinduer med dens duft, viser denne naturlige opførsel sig at være temmelig ubehagelig for hans mester. Hvorfor er der katte, der markerer territoriet inden for de fire husvægge? Hvordan kan man undgå denne opførsel?

Det kan ske at observere katten underholdt for at markere territoriet langs hegnets have: med halen lige op og flirende drys urinen for at signalere til naboens kat, at det er “hans territorium”. Men hvis denne opførsel forekommer derhjemme, er det ikke længere sjovt. Det er mere end forståeligt: ​​når alt kommer til alt, fylder kattens urin huset med en dårlig lugt, og i det lange løb kan det være et alvorligt problem ikke kun for ejerens næse. Men hvorfor markerer katte territorium derhjemme? Hvad vil de fortælle os med denne opførsel? De skulle virkelig ikke have brug for det overhovedet. Bortset fra i tilfælde af samliv mellem katte , skulle der ikke være nogen anden kat, der kan kæmpe for territoriet, ikke?

Årsagerne til denne opførsel

Det er overhovedet ikke let at identificere årsagerne til sådan opførsel, og omstridelsen af ​​territoriet er ikke altid den nøjagtige forklaring. Tidligere blev det antaget, at katte markerede landets grænser med urin, men i dag har lærere af dyreopførsel opdaget, at det også er en måde at kommunikere med deres egen art.

Et kommunikationsmiddel

Katte bruger urin som en slags visitkort, der er i stand til at formidle en masse information om deres konto. Vi mennesker kan kun forestille os den type meddelelse, der er transmitteret, men sandsynligvis informerer katte på denne måde deres jævnaldrende om deres køn, det øjeblik, de ”besøgte” det sted, deres helbredstilstand og stressniveauet, men også dens tilgængelighed eller på anden måde reproduktion.

Et tegn på reproduktionsberedskab

Sammenlignet med steriliserede katte viser ikke-kastrerede katte denne opførsel oftere. Dette bekræfter, at markering af territoriet med urin ofte er en holdning, der er forbundet med reproduktion. Mænd ønsker at signalere deres tilstedeværelse til kvinder i kvarteret. Urin indeholder derfor information om kattens seksuelle tilstand og bør skubbe hunnerne til parring.

Et middel til at markere territoriet

Imidlertid bruges urin ikke altid til at tiltrække en kat af det modsatte køn, og tjener undertiden faktisk til at markere territoriets grænser. Katten markerer territoriet også for at fortælle udfordrerne: “Ned ad benene fra dette sted! Det er min! ” I naturen er der for eksempel fremragende områder, hvor man kan jage eller skraverede nicher, hvor man kan hvile. Hjemme er det i stedet stedet, hvor katten spiser, sofaen eller det hyggelige sted, hvor katten trækker sig tilbage for at forblive rolig. Territoriet er det sted, hvor der er nok ressourcer, som vores firbenede ven stræber efter, og det kan markeres af enhver kat, mand eller kvinde, kastreret eller kastreret.

Et middel til at reducere stress

Det er ikke sikkert, at kontrol med territoriet eller det reproduktive instinkt nødvendigvis skal være grundlaget for denne opførsel. Oftest markerer katten territoriet, fordi den er usikker, stresset og ophidset. Selv hvis han ikke er opmærksom på det, reducerer vores kattevener stress med vandladning, og handlingen med at markere territoriet med hans urin fungerer som en udløbsventil. Dette er en forkert placeret opførsel, som i de fleste tilfælde er vekket af uopfyldte behov: måske vil katten gå ud, og hoveddøren er lukket, eller den er sulten, og skålen er tom, eller måske vil den forblive stille, mens han er hjemme er støj fra en fest. Der er følsomme katte, der kan blive bange og lide stress, selv efter ændringer i deres vaner, såsom dem, der er forårsaget af en bevægelse, fra renovering af huset, fra en ny sofa eller et nyt tæppe eller fra fødslen af ​​et barn. Nogle gange kræver det meget lidt at provocere denne reaktion, som at bruge en nykattedyr , en usædvanlig lugt, såsom den gamle sportsbeklædning, eller en ny type katte tør mad .

En kat, der markerer territoriet, er en kat ikke særlig ren?

Den første tanke hos mesteren, der for første gang finder sin kat urin rundt i huset, er: “Jeg har en kat, der ikke er meget ren”. Der er dog store forskelle mellem en kat at vaske og en der markerer territoriet. Manglen på rengøring fører ofte til problemer med toilettet: katten kan for eksempel afvise en ny kuldebakke, det lukkede toilet  kan være på et roligt og privat sted, eller måske rengøres den for sjældent eller med rengøringsmidler til strøelseat katten ikke kan lide. Når katten i stedet markerer territoriet, betyder det ikke nødvendigvis, at den nægter toilettet, ja, mange eksemplarer fortsætter med at bruge det. En dårligt renset kat bruger gulvtæppet, sofaen eller sengen som et “reserve toilet”, hvor man kan gøre sit eget behov, mens en kat, der markerer territoriet, bruger denne handling til at kommunikere noget. Dette er to forskellige opførsler med forskellige årsager og kræver derfor forskellige mål. For at løse problemet permanent, fjerne den dårlige lugt af urin hjemmefra, er det først og fremmest vigtigt at forstå, om katten ikke er meget ren, eller hvis den virkelig markerer territoriet.

Hvordan kan man forstå, hvis katten markerer territoriet?

Hvis katten markerer territoriet, er mængden af ​​urin normalt mindre end den, der er lavet af en dårligt renset kat. Dog ikke alle katte opfører sig på samme måde, og bare mængden af ​​urin er ikke nok til at forstå, hvad adfærden er. Den mest effektive måde at skelne mellem de to tilfælde på er i stedet at observere katternes holdning, mens han tisser. Det skal huskes, at ikke alle katte opfører sig på samme måde, men de fleste af dem tisser ved at læne sig på poterne og derefter prøve at begrave deres urin med dem. En kat, der i stedet ønsker at markere territoriet, opfører sig på en helt anden måde. Først snuser den det sted, den har til hensigt at markere, drejer derefter, glatter den flimrende hale op, gør et par små trin med sine bagben og til sidst sprøjter urin mere eller mindre lodret.

Hvis du ikke fanger din kat, og du først er klar over urin på jorden senere, kan du prøve at finde ud af, om der er spor på de lodrette overflader i nærheden. Urinen fra en kat, der gør den rundt i huset, findes oftest på vandrette overflader, som tæppet, sengen eller sofaen, mens urinen fra en kat, der markerer territoriet, ofte findes på lodrette overflader , såsom vinduer, døre, gardiner, vægge, armlæn i sofaen og ben- og bordben.

Det første trin til at løse problemet: Kontakt din dyrlæge

Hvis du ofte finder din kats urin derhjemme, skal du først aftale en aftale med din betroede dyrlæge. Uanset om det er en dårligt ren kat eller en kat, der markerer territoriet, kan et sundhedsmæssigt problem gemme sig bag denne opførsel, såsom en betændelse i kattens urinvej . Før man vedtager en foranstaltning til urinproblemet i hjemmet, er det først og fremmest vigtigt at altid underkaste katten analyser, der undgår andre mulige patologier.

Hvordan kan jeg forhindre katten i at markere territoriet derhjemme?

Er du sikker på, at din kat markerer territoriet, og at det ikke er en mangel på renlighed? I dette tilfælde har du allerede taget det første skridt for at løse problemet. Nu skal vi identificere de underliggende årsager til denne opførsel. Desværre kan disse være flere, og det vil bestemt ikke være muligt at løse dem natten over. Især når katten markerer territoriet for ophidselse, er det ikke altid muligt at undgå situationer, der forårsager stress. Det er ikke muligt at annullere et træk, da det ikke længere er muligt at erstatte den nye sofa med den gamle. Dog kan der gøres noget for at få katten til at føle sig hjemme igen, fordi en ting er helt sikkert: En stille kat markerer sjældent territoriet sammenlignet med en stresset og ophidset kat.

Tip til forbedring af din kat trivsel

Uanset hvilken der er den udløsende faktor til stress, der får katten til at markere territoriet, har den bestemt brug for mere sikkerhed! Du må ikke bebrejde ham for hans opførsel, fordi du ville øge hans usikkerhed og dermed intensivere episoderne. Prøv i stedet at give det mere opmærksomhed. Leg med din ven, kæledyr, eller bare stå ved det, så længe du har brug for det. Giv ham samtidig muligheden for at stille stille på egen hånd, hvis han skulle få nok kos.

Du kan også få gode resultater ved hjælp af specielle diffusorer eller spray. Disse spreder syntetiske feromoner derhjemme, svarende til de semiokemikalier produceret af kattens krop, i stand til at stimulere dens fornemmelse af velvære. Feromonen produceret af en mor, der ammer hendes hvalp, formidler f.eks. En ufrivillig besked, der beroliger ham og inviterer ham til at slappe af. På denne måde er det ofte muligt at reducere kattens stressniveau markant. Vi skal også undgå alt, der kan skræmme eller forvirre katten så meget som muligt. Skift ikke det kuld, du er vant til, ikke eksperimentere med nye fødevarer, fjern møbler og tøj, der har en stærk lugt, og det ville være bedre at flytte særligt høje partier uden for,

Vær opmærksom på din kat behov

Det er vigtigt at genkende og tilfredsstille kattenes behov i tide, inden de vokser endnu mere og skubbe dem til at slukke for damp og markere territoriet. Hvis din kat er vant til at leve i frihed, skal du lade den ud, når den vil. Giv ham lidt opmærksomhed, hvis han har brug for det. Hvis han har brug for lidt mere bevægelse, skal du gå sammen med ham, indtil han har brug for det. Sørg for, at din kattekasse er ren og på et roligt sted, hvor den kan stille sine behov i fred og væk fra enhver ståhej. Hvis katten i stedet ofte beder om at spise, og det er sult, der forårsager dens agitation, er det vigtigt at tage sin kost op til fornyet overvejelse. Fodring af katte snarere end på et par store portionersnarere er det baseret på hyppige mini-måltider. Hvis det ikke allerede sker, kan du opdele den daglige mængde tør mad eller mad i mindre portioner, der skal gives flere gange i løbet af dagen. På denne måde vil du være i stand til at holde din sult og den tilhørende stress under kontrol.

Opret steder, hvor katten kan hvile let

For mange katte er det også vigtigt at kunne sidde i fred. De har brug for et område, der kun hører til dem: en kattekurv, et toilet, et lille husly under sengen, i skabet, bag sofaen eller i et stille hjørne af huset. Især når der bor flere katte i huset, sker det ofte, at disse katte kæmper for at erobre det eftertragtede sted, en “kamp for territoriet”, der ofte ender med, at katte prøver at markere det. Hvis du har flere katte derhjemme, er det vigtigt at øge antallet af toiletter og steder, hvor de kan søge tilflugt, endnu bedre, hvis de er godt afgrænset og adskilt fra hinanden. Hvis der er en kat i nabolaget, der ofte kommer til at besøge dig, og dens tilstedeværelse forstyrrer din kattevenn, skal du begrænse deres adgang. Denne foranstaltning er også nyttig i det tilfælde, hvor en ukastreret kat markerer territoriet for at signalere, om det er tilgængeligt til reproduktion.

Rent hjem i moderation

En anden måde at reducere de tilfælde, hvor katten føler behov for at markere territoriet, er ikke at gå over bord med rengøring af huset. Vaskemidler med en intens aroma og indeholder klor og ammoniak er ikke kun skadelige for miljøet, men kan også irritere katte med særlig følsomme lugte. Brug af disse rengøringsmidler vil i høj grad stimulere kattenes behov for at dække den duft, som hun synes er ubehagelig, med duften af ​​sin egen urin. Ud over urin har katte naturligvis også andre måder at forlade deres lugt på. Gnider man hovedet på møblerne og menneskene omkring dem spreder de deres lugt og øger følelsen, der får dem til at føle sig hjemme. Dette er et mærke, der for os ikke har nogen lugt, men hvis vi straks rengør overfladerne med et aggressivt rengøringsmiddel, dette kunne skubbe katten til at markere dem med sin egen urin. Det betyder bestemt ikke, at du skal forlade dit hjem forladt. Katte er meget rene dyr og kan ikke lide et beskidt miljø, ligesom du ikke gør. Når man rengør hjemmemiljøer, ville det være bedre at kun bruge vand eller et rengøringsmiddel med en muligvis neutral lugt. Det samme gælder for periodisk rengøring af toilettet og for udskiftning af kuldeboksen.

Hvad skal man gøre, hvis ingen metode fungerer?

Nogle gange tager det lang tid for de beskrevne foranstaltninger at få deres virkning, og katten holder op med at markere territoriet med urin. Det er en opførsel, der ikke korrigerer sig selv natten over, især hos de katte, der har konsolideret det, der markerer territoriet i lang tid. Så vær tålmodig med din kat! Dette betyder naturligvis ikke at sidde inaktiv foran sådanne episoder. Når det er muligt, skal du afskrække denne katts vane, husk dens behov, være mere opmærksom på den, købe elektriske diffusorer og spray, der spreder feromoner i luften og gør den så den kan føle sig hjemme.

Desværre bringer al denne indsats i nogle tilfælde ingen resultater, og katten fortsætter med at markere territoriet alligevel. Hvis din ven med ven ikke er kastreret, og det er kønshormoner, der udløser denne opførsel, er det vigtigt at tale med din dyrlæge og overveje at kastrere katten. Selv efter kastrering kan det dog tage uger, før katten opgiver denne adfærd og holder op med at markere territoriet. Men hvis din kat allerede er der med alderen, og denne opførsel nu er blevet en konsolideret vane, kan kastrering alene muligvis ikke løse problemet. Hvis kastrering på den anden side er ude af spørgsmålet, eller hvis din kat allerede er blevet kastreret i nogen tid, og du ikke kan stoppe denne opførsel på nogen måde, er det vigtigt at søge hjælp fra en ekspert. Tal med din dyrlæge, eller tal med en terapeut eller en professionel ekspert inden for kateadfærd. På denne måde er det ofte muligt at forkorte vejen til løsning af problemet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here