Den spanske mastiff

Den spanske mastiff mangler bestemt ikke selvtillid, som dens kraftige bark viser. Når den var brugt som en vagthund, kunne den endda kæmpe mod ulve, bjørne eller kvægstyve. Men på trods af hans enorme styrke og dominans viser den spanske mastiff en uovertruffen selvkontrolbase.

Egenskaber

Den Mastin Español eller spansk mastiff, er særlig stærk og selvbevidst. Den betydelige vægt sammen med den grove “stemme” giver en følelse af trusler hos mange mennesker og dyr. En af grundene er, at han ikke behøver at demonstrere sin styrke for enhver pris, selvom han takket være sin medfødte beskyttelsesinstinkt og hans følelse af naturlig mistillid er den ideelle vagthund, og han angriber aldrig uden grund. De spanske mastiffe vil bestemt gerne forsvare og beskytte deres familie, men takket være deres stærke intelligens er de i stand til at forstå, hvornår deres indgriben er påkrævet, og når det ikke er tilfældet.

De er dybest set meget afbalancerede og gode: De har en høj stimuli-tærskel, og med andre hunde holder de sig roligt. Deres livlige og glade karakter sammen med deres søde og ømme opførsel med deres familie gør denne vågne race til en passende race til familien eller akkompagnement. Det er inden for familien, at den spanske mastiff føler sig virkelig glad: han elsker at lege med børn, og afhængigt af hvordan han er opdrættet, kan han også opbevares i små børnefamilier. Han er opmærksom på sin enorme styrke og bruger den kun delvist, men det er nødvendigt aldrig at forlade små børn alene med hunden.

Mastiffer er meget tilbøjelige til at lære, men alligevel skal mennesker være opmærksomme på, at de har deres eget hoved, og selv om de nyder at være i familien, opfører de sig nogle gange stædigt, når noget ikke er rigtigt. De er meget uhøflige i deres daglige opførsel, når der blev lagt for meget pres på dem under træning. I disse tilfælde sker det, at det er hunden, der træner mesteren og ikke omvendt. Derfor kræves der en masse ro og selvtillid under træning.

udseende

Den spanske mastiffs selvsikre og til tider dominerende ånd manifesterer sig også i sin nærvær. Skyhed, såvel som unødvendig aggression, er fremmed for dette løb. Dens muskuløse krop med kompakte knogler udstråler en følelse af styrke: med en minimumshøjde på 77 cm hos mænd og 72 cm i hunner kan nogle eksemplarer nå op til 100 cm i højden ved manken med en vægt på 110 kg. I henhold til FCI-standarderne er vægten 70 kg. Det glatte og ikke meget lange hår er bestemt forholdsmæssigt, ligesom bygningen er.

Den spanske Mastiff parrer sin pels to gange om året; hans frakke er meget tyk og vejrbestandig. Dette stammer fra den genetiske arv fra den spanske hyrdehund, der boede i bjergene. Farven på den spanske mastiff kan være meget forskellig. I henhold til FCI foretrækker vi imidlertid en enkelt farve, der kan være gul, falbo, rød og kirsebærrød til sort og mørkegrå. Farvekombinationer er dog også tilladt: stribet eller leopardfarvet. Den hvide farve langs halsen er også tilladt.

Den lange hale på mastiffen er tydeligt forskellig fra de korte, dinglende ører. Den korte og kraftige hals er kendetegnet ved en dobbelt hage. Hans bryst er dybt og bredt. På trods af sin kropsmasse er den spanske mastiff en aktiv hund, der respekterer standarden i kategorien.

historie

Modstand mod arbejde og behovet for at bevæge sig karakteriserede forfaderne til Mastín Español. Racens oprindelse er lidt kendt, men det antages, at dens forfædre findes i de store hunde, der blev bragt af grækere og fønikere for omkring 2000 år siden på den iberiske halvø. Disse stærke og modige hunde blev snart kendt for deres evne til at holde øje med græsende får. Allerede i det tolvte århundrede forsvarede disse mastifter fårene flittigt mod ulve, bjørne og kvægstyve. En castiliansk legende fra det 18. århundrede siger, at 5 mastiffer kunne kontrollere 1000 får. Hver hund svarede derfor til 200 får, som han var i stand til at kontrollere alene næsten uden indikationer fra hyrden. Takket være vagthundens særegne egenskaber blev den spanske mastiff værdsat meget. Derudover fik de, der sårede en Mastiff, bøder fra Mesta, den middelalderlige spanske organisation af fårebønder. Kun besiddelsen af ​​denne fremragende hund måtte godkendes af Mesta.

Med undtagelse af Pyrenæerne, Aragon, Naverra og Monegro-området, hvor Pyrenæerne mastiff udviklede sig, kan Mastín Español findes i hele staten, især i Asturias og Leon, sammen med de Cantabriske bjerge, Entremadura og andre mindre høje græsgange. Takket være dens spredning i Spanien kaldes mastiffen også i nogle regioner Mastín Leonés, Mastín Extremeño og Mastín Manchego. Denne race findes sjældent i stedet for i andre europæiske stater.

Opdræt og sundhed i den spanske mastiff

Antallet af spanske Mastiff-opdrættere uden for Spanien kan let identificeres: de regionale FCI-foreninger fører særlige registre. For FCI er den spanske mastiff angivet med nummer 91 i gruppe 2 (Pincher og Schnauzer, Molosso, Grande Bovaro Svizzero) og i afsnit 2.2 (bjerghunde). Hvis du er interesseret i at købe et eksemplar af denne hunderac som familie- eller kæledyrshund , skal du kontrollere, at opdrætteren opfylder de standarder, der er angivet af FCI, og at han har de certifikater, der kan attestere: kun på denne måde vil du være sikker at den rette opmærksomhed er rettet mod hendes avl.

I betragtning af at i nogle europæiske stater er den spanske mastiff angivet som en potentielt farlig race og kun kan adopteres under visse betingelser, for mange opdrættere i de senere år har det været vanskeligt at finde ejere, der har købt deres hvalpe. Nogle landmænd er netop af denne grund ophørt med deres aktivitet.

Så det kan være meget vanskeligt at finde opdrættere i nærheden af ​​dit område. Hvis du fandt den, skal du sørge for at adoptere denne hund. Din betroede opdrætter vil stadig være i stand til at besvare alle spørgsmål i denne forbindelse. Hvis du ikke kan finde nogen opdrætter, kan det være værd at besøge husly: måske der kan du finde en anden stor firbenet på udkig efter et hus.

Hvis du kan finde en hvalp med spansk Mastiff, opdrættet i henhold til FCI-standarder, skal du ikke være bange for racespecifikke sygdomme. Mastín Español er en robust hunderase, takket være dens sammensætning er den kun underlagt de mest almindelige hundepatologier. Som alle store hunde har naturligvis en tendens til hoftedysplasi, som kan undgås med den rigtige forebyggelse. Problemer med hundeben og led er ofte knyttet til for hurtig vækst og vægtøgning, så opdrættere og ejere er nødt til at være forsigtige med ikke at fodre hundene fra denne race. Dyrlæger anbefaler indgivelse af mad af høj kvalitet, som normalt bør opdeles i tre daglige måltider. For at reducere risikoen for gastrisk blødning bør det også reduceres til at gå vildt umiddelbart efter måltiderne.

Omsorg og velvære

Den spanske mastiff er let at pleje, i det mindste for så vidt angår håret, som børstes så ofte. Ørene skal rengøres ofte. Imidlertid skal pleje af håret være hyppigere i løbet af græsning, som normalt forekommer i foråret og efteråret. Træning er lidt vanskeligere. For de mennesker, der forventer, at en lydig eller utålmodig hund bliver bedt om at gøre noget, er den spanske mastiff ikke den bedste race til at adoptere. Selvbevidsthed og intelligens gør det meget specielt. Især i tilfælde af hårdt pres eller overdreven hårdhed under træning er mastiffen hård og kan blive en udfordring for dens ejer. Dette betyder ikke, at denne race ikke kan trænes. Hvis ejeren er opmærksom på sin hunds karisma, så bliver der mere tålmodighed og kærlighed i træning. En mastiff, der er rejst på denne måde, nyder stilheden derhjemme og forkælet af sin mester efter en tur. For at stimulere hans afbalancerede bevidsthed anbefales meget bevægelse. Selv aktiviteter som bærer gør ham glad.

En spansk mastiff kan bestemt ikke opbevares i et lille hus, da det er en stor hund: et hus med en have, i bedste fald med udsigt over omgivelserne, er den bedste løsning. Dette også for at stimulere hans oprindelse som en vagthund, være i stand til at observere alt omkring ham og udøve hans instinkt til beskyttelse og kontrol, og samtidig føle sig nyttig for familien. Hvis du ikke er hyrde og vil have en spansk mastiff som familiehund, kan du hvile let: der må ikke nødvendigvis være en flok får for at gøre ham glad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here